Allsvenskan: 5 nyttiga tips när du spelar på svensk fotboll 

by Lomelina

Om du vill hitta odds på Allsvenskan och annan svensk fotboll finns det mängder av operatörer som erbjuder betting till svenska spelare. Just nu finns det mängder av online casino med svensk licens som har betting som en del av sitt utbud. Nu går vi igenom grunderna till betting på Allsvenskan. Vilka saker behöver du ha i åtanke när du letar efter odds på svensk fotboll? 

Grunderna i betting på Allsvenskan är precis samma som när du spelar på all annan fotboll. När man ser till oddsmarknaderna som finns tillgängliga är oddsutbudet i princip samma och den som har erfarenhet av annan typ av fotbollsbetting kommer att ha ett försprång när man ska spela på Allsvenskan. 

Men det finns också aspekter som gör Allsvenskan unik. Det är en liga som på flera sätt skiljer sig markant från andra jämförbara ligor runt om i Europa. Det gör att man också bör fundera ett par varv extra innan man letar odds på allsvensk fotboll. 

Som alltid när det gäller betting, oavsett om det rör sig om odds på fotboll eller andra sporter, är det en stor fördel om man är insatt. Att göra research och en grundlig analys är fundamentalt för att bli lyckosam med sin betting. Men att försöka hålla sig till ligor, sporter, utövare och lag som man känner till sedan tidigare är alltid lämpligt. Inte minst besparar man sig själv en hel del tid i research. 

Många älskar Allsvenskan och svensk fotbolls anseende har fortsatt stärkas på senare år. Numera är det Sveriges mest populära fotbollsliga, att jämföra med tidigare då flest svenskar föredrog att kolla på Premier League framför Allsvenskan. Det faktum att så många känner mycket för allsvensk fotboll gör också att många har koll på lagen. Det gör det lämpligt med betting på svensk fotboll. 

Kom ihåg att detta också innebär att konkurrensen är stor när man letar odds på Allsvenskan. Det finns många spelare som försöker läsa av och tolka oddsmarknaden, i jakt på de allra bästa oddsen. Det är något som spelbolagen har koll på och anpassar sina återbetalningar efter. Med högre konkurrens krävs det mer av dig som spelare för att bli vinnande i längden. 

Det är bara en av många anledningar till att det är viktigt att göra djupgående spelanalyser innan du spelar på Allsvenskan. Låt oss peka på fem generella tips som kan hjälpa dig innan du placerar insatser på just allsvenska odds. 

  1.  Underlaget är en faktor i Allsvenskan 

En viktig faktor när man spelar på Allsvenskan är underlaget. Till skillnad från i andra ligor runt om i Europa spelas inte alla matcher i Allsvenskan på gräs. En del lag väljer att spela sina matcher på konstgräs. Det vill säga ett plastbaserat underlag som skiljer sig markant från riktigt gräs. 

Det påverkar spelet och matchen i stor utsträckning. Det är särskilt jobbigt för lag som inte är vana vid konstgräs, utan som vanligtvis spelar sina hemmamatcher på gräs. När de ska spela borta mot ett lag med konstgräs har hemmalaget en stor fördel. Det är viktigt att ta med i spelanalysen. 

  1.  Vissa lag är publiklag – på hemma och borta 

De allsvenska publiksiffrorna har skjutit i höjden de senaste åren och på många håll finns det stora publiklag. Men det är primärt lagen från storstäderna som attraherar åskådare i många tusental. Faktum är att dessa lag har så många supportar att många av bortamatcherna kan upplevas som hemmamatcher. 

När Stockholmslag åker till Uppsala för att möta IK Sirius är restiden så pass kort att många supportrar följer med. Det gör att det många gånger är lika många bortasupportrar som hemmasupportrar på sådana matcher. Det i sig gör att hemmaplansfördelen blir mindre i sådana möten. 

  1.  Rivaliteter och historia spelar stor roll 

Rivalitet är alltid en viktig faktor när man ska spela betting på sport, speciellt fotboll. Det är också en viktig aspekt när det gäller betting på Allsvenskan. Det finns mängder av historiska rivaliteter i Allsvenskan. Det handlar inte bara om geografi, utan kan ha helt andra kopplingar. 

När det ska spelas deby eller någon annan rivalitetsfylld match spelar inte längre sportslig form lika stor roll. Då kommer det in helt andra parametrar som behöver vara med i din spelanalys. Malmö FF har till exempel ofta svårt mot lag som BK Häcken och Mjällby AIF. Djurgården har det kämpigt i Borås och AIK har inte vunnit i Malmö sedan 1990-talet. Det är typiska saker som påverkar allsvensk betting. 

  1.  Spelarna blir avstängda snabbare i Allsvenskan 

Runt om i Europa krävs det vanligtvis minst fem varningar för att bli avstängd i nästkommande match. Men i Allsvenskan är gränsen betydligt lägre. Vanligen krävs inte mer än tre varningar innan man blir avstängd och tvingas stå över en match. 

Det är viktigt att ha koll på vilka spelare som är tillgängliga till en match för att kunna göra en grundlig och heltäckande analys. Om en spelare är avstängd och därmed inte kan spela är det av yttersta vikt att känna till. Men tänk då på att det räcker med tre varningar för att stängas av. 

  1.  Fjärdeplatsen är viktig – och fungerar som en morot 

Motivationen att ha någonting att spela för är alltid viktig när man ska placera spel på fotboll. Sport i allmänhet handlar om att hitta motivationen till att prestera och finns det ingenting att spela om finns det en påtaglig risk att prestationerna sviktar. Inspiration är en aspekt som kommer att påverka utgången i specifika matcher. Det kan man inte blunda för. 

I Allsvenskan är SM-guldet det klart viktigaste att slåss om. Om man däremot är ett bottenlag är det viktigaste att säkra nytt allsvenskt kontrakt. Då behöver man undvika att hamna på någon av de tre nedersta placeringarna i tabellen. Däremot är kvalplatsen, placering 14 i tabellen, en livlina som många bottenlag ändå slåss om. 

Men en faktor som många glömmer bort är fjärdeplatsen. I Allsvenskan är det en placering som kan leda till Europaspel. Om något av de tre topplagen vinner Svenska Cupen får nämligen fyran från Allsvenskan en plats till sommarens Europakval. Därmed är fjärdeplatsen en morot som många glömmer när man ska värdera lagens motivation! 

Relaterade inlägg