Olle Jönsson – cowboykungen av svenska dansband

by William Månsson
COWBOY

Dregen får ursäkta. Men det är inte fel att påstå att Olle Jönsson, sångare i dansbandet Lasse Stefanz, är Sveriges enda riktiga rockstjärna. Det räcker med att titta på karln så ser man att han osar star quality, och att han dessutom har alla attribut en rockstjärna brukar ha. 

Vem?Olle Jönsson sjunger i dansbandet Lasse Stefanz.
Ålder?Olle Jönsson är född 1955. 
Familj?Olle Jönssons fru heter Gunilla Jonsson. Han har två barn, en dotter Lina Jönsson och en son Dan Jönsson.
Förmögenhet?Sannolikt stor, om Jönsson skött sina kort rätt. Lasse Stefanz räknas som Nordens största dansband. 2020 taxerade Jönsson en förvärvsinkomst på 536 100 kronor.

Sveriges dansband nummer 1 – Lasse Stefanz

Varför har alla dansband genitiv-z? Jo, för att Lasse Stefanz stavar sitt bandnamn så. De var nämligen först med detta stavningsskick, som blivit så etablerat att det snarare finns fler dansband som slutar på Z än sådana som inte gör det. 

Enligt historien ska Lasse Stefanz (då Lasse Stefans) tidigt i karriären ha spelat på ett ställe där bandet annonserades på en skylt med utbytbara bokstäver. S:en räckte dock inte till att skriva Lasse Stefans, och dansbandshaket satte helt sonika dit ett Z på slutet i stället. Jönsson & Co tyckte det såg fränt ut, och behöll stavningen. 

Resten är historia. Liksom Lasse Stefanz alla Svensktoppshits. Se bara här ett litet urval av alla Lasse Stefanz-låtar som legat på Svensktoppen genom åren:

  • Oh, Julie
  • Oklahoma
  • Nere på Söder
  • Världens lyckligaste par
  • Det här är bara början
  • De sista ljuva åren
  • Mot nya mål

Och det var bara fram till 80-talet! Lasse Stefanz med Olle Jönsson i spetsen har verkligen blivit en del av den svenska folksjälen.

Olle Jönsson i “Så mycket bättre” – efterlängtad bekräftelse från etablissemanget?

Och som de flesta folkkära artister, har Olle Jönsson naturligtvis medverkat i “Så mycket bättre” på TV4. Programserien har tidigare mötts av kritik från dansbands-Sverige, då det ansetts att dansbandsmusiker och -artister inte fått något större utrymme i ett av TV4:s musikaliska flaggskeppsprogram. Att Jönsson nu fått kliva in på Grå Gåsen på Öland tillsammans med artister som Albin Lee Meldau, Daniela Rathana och Anna Ternheim måste ha känts som en efterlängtad bekräftelse. 

Jönsson själv har antagligen fått all bekräftelse han kan önska sig, under alla sina år som en av Sveriges största dansbandsprofiler. Men “Så mycket bättre” brukar ha positiv inverkan på både bankkonton och karriärer för de medverkande, så det handlar inte om några förspillda dagar på Öland hur man än ser på saken.

Olle Jönsson i “Så ska det låta” – showade sjuk

Olle Jönsson är inte särskilt ung längre. Det märkte han kanske själv redan 2014, då hans medverkan i “Så ska det låta” på SVT höll på att haverera på grund av sviterna av ett relativt osunt leverne.

Jönsson hade tagit sig hela vägen till Stockholm från hemstaden Kristianstad för att medverka i det populära TV-programmet. Väl på plats började dansbandsstjärnan dock känna sig dålig. Han blev sämre och sämre och var tvungen att springa på toaletten hela tiden. Han var dessutom mycket törstig. 

Den som kan sina diagnoser vet att just detta är två tydliga tecken på galopperande diabetes, och Jönsson skrevs mycket riktigt in på sjukhus redan dagen efter inspelningarna för sitt höga blodsocker. Idag ska Olle Jönsson ha fått kontroll över sin diabetes, och behandlas med sprutor och förbättrade levnadsvanor. Enligt uppgift ska han inte ha tittat på avsnittet av “Så ska det låta” som han var med i, på grund av sina dåliga minnen från inspelningstillfället. 

Det stora bråket – Olle Jönsson vs. Lasse Sigfridsson

När Lasse Sigfridsson var fjorton år bildade han dansbandet Lasse Stefans, som alltså senare skulle bli Lasse Stefanz. Det är med andra ord Lasse Sigfridsson som är “Lasse” i namnet Lasse Stefanz. Fyrtiofem år senare såg han sig dock gå ett fruktansvärt öde till mötes – han fick kicken från bandet! Efter fyrtiofem år!

Tiden efter Sigfridssons plötsliga avtackning präglades inte av någon frid och fröjd. Olle Jönssons och Lasse Sigfridssons bråk har skapat rubriker i många år, där till och med en stämning (som Sigfridsson ska ha vunnit) har varit inblandad. I dag har Jönsson och Sigfridsson inte pratat med varandra på tjugofem år. Sannerligen ett bittert och stelt slut för en musikalisk relation som började så svängigt och dansant. 

Relaterade inlägg