Connect with us

Blogg

Morgan Johansson – många år som politiker

Published

on

POLITACAL1

Morgan Johansson är en socialdemokratisk politiker som är mest känd från sin tid som inrikesminister och justitieminister. I sina uppdrag får han dagligen hantera både små och stora frågor, och ett exempel på det är lagstiftningen rörande demokrati och källskydd. I ett öppet brev till Morgan Johansson om hemlig dataavläsning fick han under 2019 skarp kritik från flera namnkunniga medieföreträdare gällande ett nytt lagförslag. 

Snabbfakta om Morgan Johansson

Fullständigt namnTomas Morgan Johansson
Ålder52 år, född 14 maj 1970 i Höganäs församling, Malmöhus län.
CivilståndGift med Emilia Karlsson
FamiljHustru samt tre barn från en tidigare relation
TitelJournalist
Utbildning Teknisk linje på gymnasiet och filosofie kandidat vid Lunds universitet med inriktning statsvetenskap. 
YrkeSocialdemokratisk politiker.
HemortStockholm
Längd161 cm 
Twitter@johanssonmorgan
Instagram@johanssonmorgan70

En äkta socialdemokrat

Morgan Johansson är urtypen för en socialdemokratisk politiker. Han kommer från ett äkta arbetarhem där pappan Tommy Johansson var plåtslagare och mamman Birgitta Johansson undersköterska. Själv utbildade han sig och har verkat länge som politiker.
Innan karriären drog igång gjorde han värnplikten på Karlskrona kustartilleri KA2. Vad som var Morgan Johanssons grad i lumpen är dock oklart. 

Tidigare arbetsplatser och befattningar i urval

 • Arbetet – Nyheterna 1994-1997 – ledarskribent
 • Stadsrådsberedningen 1997-1998 – politiskt sakkunnig
 • Förbundet Humanisterna – styrelseledamot
 • Justitieutskottet – 1998-2002 – ledamot men även ordförande under en kort period 2002
 • Socialdepartementet 2002-2006 – folkhälsominister i Göran Perssons regering
 • Europarådet 2006-2012 – ledamot i svenska delegationen
 • Konstitutionsutskottet 2006-2012 – ledamot
 • Justitieutskottet 2010-2011 och 2011-2014 – ordförande
 • Justitiedepartementet 2014-2017 – justitie- och migrationsminister i Stefan Löfvéns regering. 

Nuvarande politiska uppdrag

Morgan Johansson har idag ingen ministerpost men är verksam med en rad andra uppdrag. 

 • Ordinarie ledamot i riksdagen
 • Vice ordförande i Justitieutskottet
 • Ledamot i Krigsdelegationen
 • Suppleant i Utrikesnämnden
 • Suppleant i riksdagens delegation till Natos parlamentariska församling

Hitta svaren om Morgan Johansson hos riksdagen

Många har frågor kring våra politiker. Att få ställa dem och ta del av information är viktigt för demokratin. Den som vill veta mer om exempelvis Morgan Johansson kan såklart enkelt göra en sökning på wiki Morgan Johansson. Dock bör man vara medveten om att Wikipedia inte alltid har korrekt information. 

För att vara säker på att få säkrare uppgifter kan man istället gå in på Sveriges Riksdags hemsida. Där man kan finna alla politiker, både aktiva och personer som haft uppdrag tidigare. Biografier, pressbilder och länkar till allt som politikerna sagt och gjort finns tillgängligt såsom brev, brevsvar, motioner, interpellationer och debatter. Både skriftlig information och videoinspelningar från möten och utfrågningar finns att ta del av för den som vill. Voteringar och andra sorters resultat går också att hitta om man exempelvis vill veta vilka som röstade mot Morgan Johansson i en viss fråga. 

Irrelevanta frågor 

För mindre viktiga frågor och rent förtal får människor vända sig till andra forum. Politiker är offentliga personer men ibland blir frågorna absurda, för att inte säga fientliga. 

En vanlig undran såsom “är Morgan Johansson utbildad jurist?” kan följas av “är det någon som vet hur lång Morgan Johansson är” eller “har Wilke Adolfsson och Morgan Johansson ett samarbete”. Efter det kan diverse nedlåtande undringar komma fram som “ Är Morgan Johansson oduglig”, ” är Morgan Johansson efterbliven”, ” är Morgan Johansson förrädare”. 

När det gäller fakta kan vi fastslå att Morgan Johansson varken är jurist eller “folk förrädare”. Han är 161 cm lång, verkar sakna koppling till glaskonstnären Wilke Adolfsson och och har ingen funktionsvariation. 

Att kontakta politiker

Man kan skriva eller maila till alla politiker, men om man vill skapa debatt kan det vara en idé att skriva ett öppet brev. Flera företrädare för svensk media gjorde just detta under 2019 när frågan om hemlig dataavläsning var på tapeten. De uttryckte åsikter och synpunkter på pressfriheten och källskyddet via just ett öppet brev till Morgan Johansson. Brevet finns att läsa på bland annat Tidningsutgivarnas hemsida. 

Följande personer undertecknade det öppna brevet

 • Cilla Benkö – vd Sveriges Radio
 • Hanna Stjärne – vd SVT
 • Jeanette Gustafsdotter – vd TU – Medier i Sverige
 • Kerstin Neld – vd Sveriges Tidskrifter
 • Robert Aschberg – ordförande Publicistklubben
 • Sofia Wadensjö Karén – vd UR
 • Ulrika Hyllert – ordförande Journalistförbundet
 • Viveka Hansson – programdirektör TV4

Morgan Johansson om brott och straff

Morgan Johansson har ofta hanterat svåra frågor såsom integration, återvandring, gängvåld och annan kriminalitet som penningtvätt och våldtäkter. Politiker kan göra mycket men inte allt. Med god insyn i kriminaliteten har den tidigare justitieministern säkert önskat sig andra roller emellanåt. Kanske har han drömt om att på riktigt kunna vara med och låsa in brottslingarna? Vem vet, kanske blir han en dag känd som åklagare Morgan Johansson i Halmstad. 

Continue Reading

Blogg

Snabba Knep för Naturinspirerat Hantverk

Published

on

brown wooden round container on gray wooden table

Letar du efter kreativa sätt att föra naturen in i ditt hantverk? Då har du kommit rätt! Med några enkla knep kan du skapa fantastiska naturinspirerade projekt som förlänger känslan av utomhus. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren hantverkare finns det något här för alla.

Verktyg och Material

För att komma igång behöver du några grundläggande verktyg och material. Här är en snabb lista över vad du kan behöva:

 • Träbitar och grenar
 • Löv, blommor och kottar
 • Lim och tejp
 • Akrylfärger och penslar
 • Saxar och knivar

Skapa med Naturmaterial

Att arbeta med naturmaterial ger ett autentiskt resultat och är dessutom miljövänligt. Du kan börja med att skapa enkla dekorationer som ljusstakar av grenar eller tavlor med pressade blommor. Ett annat inspirerande projekt är att göra en vacker mobil med hjälp av snäckskal och små pinnar. För mer inspiration kan du besöka Passagen som erbjuder tips och idéer för olika hantverksprojekt.

Enkla Projektidéer

Här är några enkla projektidéer för att komma igång:

 1. Skapa en grön krans med löv och blommor
 2. Bygg en träfågelholk
 3. Gör en mandala med stenar från stranden

Dessa projekt kräver bara lite tid och några få material men ger stor kreativ glädje. Snart kommer din inre hantverkare blomstra och ditt hem fyllas med unika, naturinspirerade skapelser!

Avancerade Naturinspirerade Projekt

För de som vill ta hantverket ett steg längre, finns det avancerade projekt att utforska. Att göra sina egna möbler av återvunnet trä eller skapa invecklade skulpturer med hjälp av stenar och kottar kan vara otroligt givande. Här är några idéer för de som vill utmana sig själva:

 • Skapa en unik lampfot med drivved och LED-belysning
 • Bygg en rustik bokhylla från gamla träplankor
 • Gör ett konstverk med mosaik från krossade snäckskal

Dessa projekt kräver mer tid, men resultaten kan bli fantastiskt imponerande och personliga.

Tips för Hållbart Hantverk

När du arbetar med naturmaterial är det viktigt att tänka på hållbarhet och att respektera naturen. Här är några tips för att hålla ditt hantverk miljövänligt:

 1. Samla material på ett ansvarsfullt sätt utan att skada miljön
 2. Använd återvunna och biologiskt nedbrytbara material när det är möjligt
 3. Återanvänd gammalt hantverksmaterial i nya projekt

Genom att följa dessa riktlinjer bidrar du till en hållbar framtid samtidigt som du skapar vackra hantverksprojekt.

Passagen

Vill du ha mer inspiration till naturinspirerat hantverk? Besök Lomelina.se för massor av spännande idéer och detaljerade guider som hjälper dig att komma igång med dina egna projekt.

Sammanfattning

Naturinspirerad konst och hantverk erbjuder en perfekt balans mellan kreativitet och respekt för naturen. Genom att använda material som trä, löv, och sten kan du skapa unika och vackra föremål som inte bara förskönar ditt hem, utan även bär på en bit av naturens själ. Sätt igång med enkla projekt för att lära känna materialen, och utmana dig sedan med mer komplexa skapelser. Alla nivåer av färdighet är välkomna, så låt din kreativitet flöda och börja ditt äventyr i världen av naturinspirerat hantverk idag!

Continue Reading

Blogg

Toppvalen av damer toppkläder: hitta stilen som passar just dig

Published

on

women's red sleeveless dress

Trender inom toppar för kvinnor 2024

I modevärlden för kvinnor står topparna i centrum och skiftar snabbt i takt med säsongens trender. År 2024 bjuder på en mångfald av stilar, material och designer som framhäver individualitet och komfort, samtidigt som de håller sig inom ramen för aktuell modekänsla. Den här artikeln utforskar de hetaste trenderna inom dam toppar och ger tips på hur du kan välja rätt topp för olika tillfällen.

1. Bohemiska blusar

Den bohemiska stilen, med dess lediga och flytande former, fortsätter att vara populär. Blusar i denna kategori är ofta tillverkade av naturmaterial som bomull och linne, och utsmyckade med detaljer som broderier eller spetsar. Färgpaletten lutar åt mjuka jordtoner och pasteller. Bohemiska blusar är perfekta för sommardagar eller semestrar, då de är både stiliga och sköna. De kan enkelt matchas med ett par jeans eller en maxi-kjol för en avslappnad, men ändå trendig look.

2. Skräddarsydda skjortor

För den professionella kvinnan är en skräddarsydd skjorta ett måste i garderoben. 2024 ser en återkomst av klassiska snitt med en modern twist, såsom diskreta detaljer i krage eller manschett. Dessa toppar är idealiska för arbetsmiljöer och kan lätt kombineras med både kjolar och kostymbyxor. En välpassande skjorta i en neutral färg som vitt, svart, eller marinblå är en tidlös investering som aldrig går ur stil.

Hur man väljer rätt topp för varje tillfälle

När det gäller att välja rätt topp för ett specifikt tillfälle är det viktigt att tänka på både form och funktion. Här är några tips på hur du kan välja rätt topp beroende på tillfället:

1. Casual Outfits

För en casual look, satsa på komfort och stil. En enkel T-shirt eller tank top fungerar utmärkt för en dag i parken eller en fika med vänner. T-shirts med tryck eller intressanta detaljer som snitt eller asymmetrisk design kan ge din outfit en extra touch. Matcha med bekväma jeans eller shorts för en avslappnad och stilfull look.

2. Kvällsaktiviteter

När du ska ut på kvällen, kan en elegantare topp vara lämplig. Satintoppar eller toppar med dekorativa detaljer som paljetter eller stenar är perfekta för att höja en outfit. Dessa toppar går utmärkt att kombinera med en snygg kjol eller välpassande byxor och ett par högklackade skor. Tänk på balansen i din outfit – om toppen är mycket dekorativ, håll resten av outfiten mer nedtonad.

3. Arbetsmiljö

För arbetsrelaterade evenemang eller en dag på kontoret, är det bäst att hålla sig till klassiska och mer konservativa val. En skräddarsydd blus eller skjorta är perfekt för dessa tillfällen. Välj neutrala färger som kompletterar resten av din arbetsgarderob. Att investera i högkvalitativa material och bra passform är nyckeln till att både se professionell ut och känna sig bekväm.

Genom att följa dessa riktlinjer och hålla dig uppdaterad om de senaste trenderna, kan du lätt hitta toppar som inte bara är moderiktiga utan också fungerar perfekt för din livsstil och dina behov. Mode handlar om att uttrycka din personlighet, så välj toppar som speglar din individuella stil och gör dig självsäker i alla situationer.

 

Continue Reading

Blogg

Skandinavisk Minimalism: Mer än Bara Design

Published

on

Skandinavisk minimalism har under de senaste åren fått en allt större roll inte bara inom design och inredning, utan även som en livsstil. Det handlar om en strävan efter att hitta skönhet i enkelheten och balansen i våra liv. Denna rörelse går utöver den traditionella designen och berör alla aspekter av vårt dagliga leverne från hur vi dekorerar våra hem till de objekt vi väljer att omge oss med. I denna artikel utforskar vi djupet av Skandinavisk Minimalism: Mer än Bara Design och hur detta koncept kan appliceras på olika områden av vårt liv för att skapa mer harmoni och välbefinnande.

Vad är Skandinavisk Minimalism?

I sitt kärnkoncept, är skandinavisk minimalism en designfilosofi som betonar enkelheten, funktionaliteten och det vackra i det vardagliga. Det är en designriktning som uppstod i Skandinavien under mitten av 20-talet och som speglar regionens kultur och värderingar genom sina rena linjer, neutrala färger och naturliga material. Men det är inte bara ett visuellt uttryck – det är en helhetsapproach till livet som främjar hållbarhet, ordning, och välmående genom avskalning till det väsentliga.

Användningen av Naturliga Material

En av de mest framträdande aspekterna av skandinavisk minimalism är användningen av naturliga material. Trä, sten, ull och läder är vanliga inslag som inte bara bidrar till estetiken men också skapar en känsla av värme och förankring med naturen. Tabellen nedan illustrerar några av de mest använda materialen och deras karaktärsegenskaper inom denna designfilosofi.

Material Egenskaper Användningsområden
Trä Varmt, hållbart, naturligt Möbler, golv, dekorativa detaljer
Sten Starkt, naturligt, unikt Bänkskivor, golv, väggdetaljer
Ull Mjukt, värmande, naturfärgat Textilier som mattor och plädar
Läder Tidlöst, slitstarkt, patinerar vackert Möbler och småvaror

Hur Skandinavisk Minimalism Påverkar Oss

Denna designfilosofi går mycket djupare än dess visuella uttryck; den bjuder in oss att reflektera över vår konsumtion, våra livsmönster och vad som verkligen bidrar till vår lycka. Genom att följa principerna för skandinavisk minimalism kan man uppnå en större medvetenhet om vad som är viktigt i livet och därmed skapa ett mer meningsfullt och balanserat tillvaro. Effekten av att välja kvalitet framför kvantitet och funktion före form, kan leda till ett minskat stresspådrag och ökat personligt välbefinnande.

För de som uppskattar dessa värden i sitt dagliga liv, erbjuder skandinavisk minimalism en källa till inspiration. Det är en påminnelse om att skönhet och funktion kan samexistera i harmoni och att ett enklare liv kan vara vägen mot större tillfredsställelse. För att utforska detta ännu djupare och se dessa principer i spel inom annat område av livet, såsom online underhållning, besök här, spela nu för en elegant spelupplevelse.

Utforska Baccarat

En fascinerande aspekt av online underhållning är spelvärldens anammning av skandinavisk minimalism. Baccarat, ett klassiskt casinospel, erbjuder en unik möjlighet att uppleva denna designfilosofi i praktiken. Spelet är känt för sin elegans och enkelhet, vilket gör det till ett perfekt exempel på hur minimalistisk design kan förhöja spelupplevelsen online. Nedan följer en lista över egenskaper som gör Baccarat till en idealisk kandidat för att nyttja och uppskatta skandinavisk minimalism inom online spelvärlden.

 • Elegans och enkelhet i designen
 • Fokus på funktion och användarvänlighet
 • Naturliga och intuitiva gränssnitt

Klassiska Casinospel

Klassiska casinospel såsom Baccarat, Blackjack och Roulette har alla blivit noga utvalda och anpassade för att harmonisera med den minimalistiska designfilosofin. Dessa spel erbjuder inte bara spännande underhållning utan också en visuell paus från vardagens brus, vilket låter spelaren uppleva lugnet och balansen som skandinavisk design strävar efter. Genom att förena klassisk spelglädje med en avskalad estetik, presenteras en unik och tillfredsställande online spelupplevelse.

Online Underhållning

Online underhållning har genomgått en transformation med införandet av minimalistisk design, särskilt inom casinospel. Det handlar inte enbart om grafiken eller spelutbudet, utan även om användarupplevelsen. Att navigera genom ett online casino bör vara lika intuitivt och njutbart som själva spelandet. Ett bra exempel på en plattform som kombinerar dessa element för en elegant spelupplevelse är tidigare nämnt. Där kan spelare hitta en miljö som är både visuellt tilltalande och användarvänlig, vilket fulländar den minimalistiska upplevelsen.

Här, Spela Nu

Att ta del av Skandinavisk minimalism behöver inte begränsas till fysiska objekt och interiör design; det kan även förlängas till de aktiviteter vi väljer att engagera oss i online. För spelentusiaster som värdesätter både design och spänning, erbjuder minimalistiska casinoplatformar en unik möjlighet att fördjupa sig i den skandinaviska estetiken. Så varför inte utforska vad denna designfilosofi har att erbjuda genom att uppleva klassiska casinospel i en ny, mer avskalad miljö? Klicka här, spela nu för att starta din resa mot en elegant och minimalistisk spelvärld idag.

Slutsats

Sammanfattningsvis representerar skandinavisk minimalism mer än endast en estetisk riktning; det är en livsstil och ett sätt att närma sig världen med enkelhet, funktion, och ett öga för det väsentliga. Genom att applicera dessa principer på olika aspekter av våra liv, inklusive vår online underhållning, kan vi skapa rymder som speglar våra värderingar och bidrar till vårt välmående. Oavsett om det är genom att utforska baccarat, njuta av klassiska casinospel, eller engagera sig i annan form av online underhållning, finns det oändliga möjligheter att införa en bit av skandinavisk minimalism i våra dagliga rutiner. Så varför inte ta steget och uppleva det själv?

Continue Reading

Trending