Isak Dewit och gisslantagningen

by William Månsson
Isak Dewit och gisslantagningen

Det var mitt på dagen den 21 juli 2021 som internerna Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi tog två kriminalvårdare på Hällbyanstalten som gisslan och barrikaderade sig i ett vaktrum. Gärningsmännen begärde först en helikopter och 200 000 euro. Nio timmar senare gjorde hungern sig gällande. Dewit och Abdullahi nöjde sig då med 20 kebabpizzor, till alla på avdelningen, innan de gav upp.

Snabbfakta om Dewit Isak:

Född 21 augusti 1990
UrsprungSvensk
I fängelse förMord på Omar Elmi Ali, 2015
Dom 201618 års fängelse plus skadestånd
Dom 20217 års fängelse

Svenske Isak Dewit var tidigare känd

Redan när Isak Dewit begick det brott som han satt i fängelse för vid tiden för gisslandramat 2021, var det känt av polisen att han ingick i kriminella kretsar.

Det var i oktober 2015 som Dewit och hans medbrottsling Marcus Soumaoro sköt den 26-årige småbarnspappan Omar Elmi Ali med automatvapen, för att sedan fly från platsen på motorcykel.

I samband med domen för detta dåd kunde det inte dras någon slutsats kring orsakerna bakom mordet. Det har dock i medierna framförts teorier om att mördarna råkade döda fel person.

Dewit dömdes till 18 års fängelse plus skadestånd till Alis dödsbo, baserat på anklagelserna:

  • Mord
  • Brott mot knivlagen
  • Brott mot lagen om explosiva varor
  • Grovt vapenbrott
  • Olovlig körning
  • Rattfylleri
  • Narkotikabrott

I fänglset, Hällbyanstalten i Eskilstuna blev Dewit bekant med Abdullahi, som han senare skulle utföra gisslandramat tillsammans med.

Expressen rapporterade om gisslansituationen

Den 21 juli 2021 var Expressen bland de första medier som rapporterade om den pågående gisslansituationen. Det meddelades då att två svenska interner i ett högsäkerhetsfängelse tagit två vakter som gisslan.

Gisslandramat tog sin start vid 12.30-tiden när de två fångarna lyckades ta sig in i vaktrummet. De bar rakblad och vapen som de tillverkat själva, bland annat av en tandborste, och låste in sig med de två vakterna, Alex och Elin. Dessa fick ligga bundna på golvet i timmar och vapen hölls mot deras halsar.

Fängelset spärrades av och specialstyrkor larmades och sattes in. En medlare skickades också in. Enligt Expressen krävde paret först en helikopter men under förhandlingarna sänktes kravet till 20 kebabpizzor till gärningsmännen själva och andra interner.

Pizzorna levererades till de intagna vid 16.30-tiden. Vid 21.30-tiden var det nio timmar långa gisslandramat slut då Dewit och Abdullahi släppte de båda vakterna.

Påföljderna för Dewit

Efter dramat straffades Isak Dewit inledningsvis med en ”varning” från Kriminalvården. Skälen anges vara att Dewit hade agerat mycket hänsynslöst genom att gå in i vaktrummet och använda hot med stickvapen, tvång och våld mot personal.

En polisutredning inleddes också. De båda gärningsmännen åtalades senare. I tingsrätten ansågs att åtalet till stor del var styrkt och de två mördarna dömdes för två fall av människorov, två fall av grovt hot mot tjänsteman och grov utpressning. Isak Dewit dömdes också för att ha hotat en tjänsteman vid ett annat tillfälle. Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi har själva erkänt stora delar av händelseförloppet.

Domen blev sju års fängelse, som de två männen ska avtjäna utöver de långa fängelsestraff de redan sitter inne för. Vid bedömningen av strafftidens längd tog tingsrätten bland annat hänsyn till att frihetsberövandet varade relativt länge, att offren var hotade under hela frihetsberövandet och att ett av syftena var att de anklagade skulle friges. Männen ska även betala skadestånd till de två kriminalvårdare som satt häktade.

Flashback om Isak Dewit

På Flashback Forum brukar det finnas “intressanta” diskussioner om alla möjliga företeelser och individer. Isak Dewit är inget undantag. I tråden “Vem är Isak Dewit?” diskuteras framförallt hans vad hans ursprung kan tänkas vara och om han är “svensk” eller inte. De fåtal personer som verkar någorlunda insatta i frågan konstaterar att han är född av svenska föräldrar, men att Dewits pappa har sitt ursprung i Holland eller Belgien.

Relaterade inlägg