David Norberg – vem menas egentligen?

by William Månsson
BOOK1

David är ett vanligt namn i Sverige. Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) heter hela 56 500 svenskar David, det är det 43:e vanligaste mansnamnet i Sverige. Nära 33 000 personer har David som tilltalsnamn och 46 kvinnor heter David. Efternamnet Norberg kommer på plats 87 då 8 915 personer har efternamnet Norberg.

SCB har ingen statistik över hur många som heter David Norberg, men på hitta.se och eniro.se finns drygt 50 personer med den kombinationen av för- och efternamn. En av dessa David Norberg är till exempel pastor och föreståndare i Sollentuna Pingstkyrka. Han kan ses i flera av de gudstjänster som finns på församlingens Youtube-kanal. 

David Norberg Banafjäl

En David Norberg är författare. Dock tycks han bara ha skrivit en bok. Davids bok eller Mannen från Banafjäl av David Norberg är utgiven år 2006 på förlaget Prima Books och går under genren Biografier. Boken tycks inte finnas till salu längre, och återfinns endast på ett bibliotek, nämligen kungliga biblioteket i Stockholm.

David i Norberg

Orten Norberg ligger i Västmanland och har ca 7 000 invånare. Sannolikt heter några personer David i Norberg.

David Norberg – eller var det Daniel?

Det finns ju vissa namn som är lika varandra. Och vissa namn som på andra sätt påminner om varandra. Martin och Magnus t.ex. Eller Niklas och Henrik. Ok, kanske blandar inte alla ihop just dem, men visst finns det något med de namnen som gör dem lite svåra att skilja på? 

Och så finns såklart namnen David och Daniel. Samma två inledande bokstäver, och nästan lika långa. Båda namnen innehåller också bokstaven ”I”. Att inte riktigt komma ihåg om det är David Norberg eller Daniel Norberg han heter, den där killen som gör så roliga mello-parodier, det är du inte ensam om.

David Norberg melodifestivalen – nej, Daniel!

Youtubern och komikern Daniel Norberg är född 21 februari 1990. Han växte upp i Uddevalla. Daniel Norberg är programledare, komiker och youtuber. Som 20-åring, 2010, var han med i Idol och kom åtta. Sedan mitten av 2010-talet har hans huvudsakliga sysselsättning varit att skapa videofilm. Mest känd för allmänheten är Daniel Norberg (alltså inte David Norberg) dock genom Melodifestivalen. 

Sedan 2014 har han gjort parodier på de tävlande bidragen. I sina filmer på Youtube spelar Daniel samtliga artister som gått till final och sjunger delar av deras låtar, med andra texter, i så kallade snabbrepriser. Den första filmen blev 2014 års näst mest sedda klipp på Youtube i Sverige, med över två miljoner visningar.

Samtliga år sedan dess har han tillsammans med sin bror gjort nya filmer kort efter att Melodifestivalen i Sverige sänt samtliga deltävlingar. Youtube-filmerna med Melodifestivalens låtar har fortsatt att vara mycket populära. De har varit bland de mest sedda filmerna på Youtube i Sverige under flera år. 

Bröderna Daniel och Emil Norberg

Mycket av det vi ser Daniel Norberg i, gör han tillsammans med sin bror Emil Norberg, född 1987. På Youtube har de 276 000 följare. Bröderna har tillsammans vunnit flera priser:

 • Guldtubens pris för Årets artist, 2015 och 2016
 • Det svenska humorpriset, Årets webbhumor, 2016
 • Youtubes Big Buzz Awards, 2016

I TV4:s komediserie Mumbo Jumbo har bröderna Norberg medverkat tillsammans. Liksom i Norbergs TV-tablå som sändes på SVTPlay.

Daniel Norberg – Nytt, gammalt, stulet och inställt

Våren 2020 planerade bröderna Daniel och Emil Norberg en turné med namnet Nytt, gammalt och stulet. Här utlovades parodigaranti, enligt brödernas egen hemsida. Under den 90 minuter långa föreställningen skulle de berätta om hur allting började. Publiken skulle få se hur det går till bakom kulisserna. 

De hade även exklusivt material från Melodifestival-parodierna. Material som endast skulle visas under just den här föreställningen, under just den här turnén. Turnén hade 18 planerade föreställningar i olika städer runtom i södra Sverige. Den första föreställningen var planerad till den 21 mars 2020, i brödernas hemstad Uddevalla.

Men som vi alla vet, var våren 2020 våren då allt ställdes in. Pandemin slog till och folksamlingar av det slag som en turné kräver var inte längre tillåtna. Turnén ställdes in och ingen av föreställningarna genomfördes. Som tur är finns det annat att titta på med Daniel Norberg.

Daniel Norberg i urval

Ett urval av de program som Daniel Norberg medverkat i:

 • Idol, 2010
 • Doobidoo, 2015–2017
 • Så ska det låta, 2016
 • Fångarna på fortet, 2016–2019
 • Allsång på Skansen, 2016
 • Norbergs TV-tablå, 2017–2018
 • Let´s Dance, 2018
 • Mumbo Jumbo, 2018–2020
 • Kurt och Lang, 2020
 • Skolan, 2020
 • Snälla kriminella, 2020
 • Masked Singer Sverige, 2021
 • Secret Song Sverige, 2022

Relaterade inlägg