Dagbok för alla mina fans – böcker och filmer

by William Månsson
MOVIES1

“Dagbok för alla mina fans” är den svenska titeln på bokserien “Diary of a Wimpy Kid” som är skriven av Jeff Kinney. Böckerna har blivit mycket populära bland barn och ungdomar och har sålts i över 2 miljoner kopior och översatts till 56 olika språk. “Dagbok för alla mina fans” handlar om unge identitetssökande Greg Heffleys vardag som mellan-och högstadiestudent i en amerikansk förort. Bokserien har även filmatiserats.

Snabbfakta om Dagbok för alla mina fans

Vad?En historia om unge Greg Heffleys väg genom livet.
När?Första boken om Greg påbörjades 1998 och publicerades 2007.
Var? Historien utspelar sig i New England, USA.
Mer:Det finns 17 böcker varav 16 på svenska samt 6 filmer i serien.

Dagbok för alla mina fans som bok, e bok och ljudbok

Huvudkaraktären i “Dagbok för alla mina fans” heter Greg Heffley och lär vara baserad på författaren Jeff Kinneys uppfattning om sitt eget tonårs-jag. Greg går i mellanstadiet när historien tar sin början och har stora drömmar om framtiden. Men som för många andra tonåringar kommer hans egen lathet, kaxighet och klumpighet i vägen för honom. Han tycker om att spela dataspel, teckna och sjunga och har en bästa vän som heter Rowley Jefferson. Greg har det inte helt lätt i skolan. Han får dåliga betyg och blir mobbad av klasskamraterna, trots upprepade försök att göra sig populär.

Serien är mycket omtyckt och tilltalar barn och unga genom humor och relaterbarhet. De första 12 böckerna finns i bundet format, e-bok och ljudbok hos Adlibris medan bok 13-16 endast finns tillgängliga i bundet format eller som ljudbok. Bok 17 kommer att släppas hos Bokus med den svenska titeln “Fullt ös” den 15/3-23.

Dagbok för alla mina fans – författaren

Jeff Kinney som är en amerikansk författare med irländskt ursprung, föddes i Maryland, USA 1971. I början av 90-talet gick han på University of Maryland där han skapade sin första tecknade serie “Igdoof” för skolans tidning. 1998 började han skriva på första boken om Greg Heffley och 2004 släpptes en onlineversion.

2007 publicerades den första upplagan av “Dagbok för alla mina fans”. Idag arbetar Jeff Kinney som författare och illustratör och ligger även bakom siten Poptropica. 2015 öppnade Jeff och hans fru Julie Kinney en bokhandel med café i Massachusetts, som fick namnet “An Unlikely Story”, med syftet att få barn och unga att läsa mer.

Dagbok för alla mina fans böcker i ordning

 1. “Gregs bravader” 2007
 2. “Rodrick regerar” 2008
 3. “Ett hopplöst fall” 2009
 4. “Usla utsikter” 2009
 5. “Den bistra sanningen” 2010
 6. “Mannys manöver” 2011
 7. “Femte hjulet” 2012
 8. “Värre än vanligt” 2013
 9. “Det långa loppet” 2014
 10. “Helt ute” 2015
 11. “Satsa allt” 2016
 12. “Fly fältet” 2017
 13. “På hal is” 2018
 14. “På ny kula” 2019
 15. “Inget flyt” 2020 
 16. “Med i matchen” 2021
 17. “Diper överlöde (i skrivande stund ej ännu översatt till svenska men kommer att släppas hos Bokus 15/3 2023 med titeln Fullt Ös).

Filmer baserade på böckerna

Den första filmatiseringen av “Dagbok för alla mina fans” kom 2010 och baseras på “Gregs bravader” som är första boken i serien. Andra filmen släpptes 2011 och baseras på andra boken i serien och heter, precis som boken “Rodrick regerar”. 2012 släpptes “Usla utsikter” som baseras på tredje och fjärde boken. Jeff Kinney har varit med och producerat samtliga filmer.

2017 släpptes ytterligare en film med en helt ny skådespelarensemble och 2021 kom den första tecknade versionen ut, tätt följd av nästa. Jeff Kinney har uttalat sig om att han ämnar animera samtliga böcker till film som kommer att släppas av Disney. “Dagbok för alla mina fans” finns inte tillgänglig på Dreamfilm, däremot går det att se “Rodrick regerar”, “Usla utsikter” och “Det långa loppet” på SF Anytime och Viaplay med engelskt tal och svensk text.

Den sjuttonde boken – Fullt ös

Den 15/3- 23 släpps den sjuttonde boken med svensk översättning i serien om Greg Heffley. Boken kommer att heta “Fullt ös” på svenska. Originaltiteln är “Diper Överlöde” och boken är den andra i serien som fokuserar på Gregs storebror Rodrick och hans rockband med samma namn. Rodrick har kämpat för ett genombrott under många år och när bandet äntligen får möjlighet att åka ut på turné belutar sig Greg för att följa med.

Bandet ställs inför många prövningar med långa, hårda arbetsdagar som många gånger sträcker sig inpå småtimmarna, dåligt betalt och konflikter mellan bandmedlemmarna. Greg får en uppväckande inblick i vuxenvärlden som gör att han börjar ifrågasätta om hans egen livslånga dröm om kändisskap och berömmelse verkligen är den rätta vägen att gå.

Relaterade inlägg