Lalandia Rödby – roligt för stora och små

by William Månsson
LALANDIA1

– Mormor! Titta!!!

 Barnbarnet kommer studsande in genom dörren för att sova över hos mig ett par nätter. Hon har skor med blinkande sulor och jag tror att det är dem hon vill jag ska beundra.

– Ja, så fin du är, det blixtrar om dig när du går!

– Nej, mormor, inte skooorna… Titta här!

Strålande av lycka drar hon upp en karta ur sin rosa ryggsäck. 

– Jag ska åka till Lalandia, jublar hon.

Om Lalandias anläggningar

Lalandia RödbyI Rödby ligger den ursprungliga anläggningen, öppnad 1988. Den ligger invid Östersjön och nära härliga stränder.
Lalandia BillundHär finns Skandinaviens största vattenland! Legoland ligger dessutom alldeles i närheten. Anläggningen öppnade 2009.
Lalandia SöndervigSöndervig är en populär badort belägen vid Nordsjöns strand. Lalandia Söndervig är det senaste tillskottet i Lalandia-familjen.
Boende på LalandiaFinns på alla anläggningarna – olika stugor i snygg design. 

Blir det Lalandia Billund, Rödby eller Söndervig?

– Kom och visa mig. Få se vad i all världen ni ska hitta på nu.

Barnbarnet kasar upp bredvid mig i soffan och börjar berätta. Kartan är över Lalandia, vilket tydligen är ett slags äventyrsland där det finns massor att göra för små och stora barn i alla åldrar, från bebis till pensionär. Har man bara barnasinnet i behåll verkar de flesta kunna ha roligt tillsammans här. Det finns flera anläggningar och alla ligger i Danmark.

Vilken ska de välja, undrar jag? Anläggningen i Rödby ligger nära passagen mot Puttgarden så det är dit mitt barnbarn ska med sin familj när de ändå är på semesterresa söderut. Kartan är rolig att titta på, den är späckad med bilder från äventyrslandet. Jag kan verkligen tänka mig hur roliga aktiviteterna måste vara för hela familjen. 

Vad kan man göra på Lalandia Rödby?

Det finns tydligen massor av olika aktiviteter på Lalandia. Förtjust visar min dotterdotter vattenlandet Aquadome, som innehåller vattenrutschkanor av alla slag. Hon pekar på en läskig variant som kallas Tornado där man sitter flera i en slags stor badring. Jag drar fram måttbandet för att se om hon är längre än de 120 cm som krävs för att man ska få åka den attraktionen. Vi pustar ut när det visar sig att hon klarar det med 5 cm tillgodo.

Där finns också vågbassäng och grottbassäng, strömbassäng och utomhusbassäng. Vill man inte bli blöt finns klättervägg, bowling, minigolf och Monky Tonky land. På kartan ser vi också något som måste vara en 3D biograf. 

Vad finns det för boende på Lalandia Rödby?

– Men var ska ni bo när ni är i Rödby? undrar jag. Blir det hotell?

– Nä, säger barnbarnet. Man kan bo i stugor på Lalandia också!

Det visar sig att det finns olika semesterhus för boende. De rymmer allt från den lilla familjen till sällskap om 8 personer (samt ett barn under 2 år, så egentligen blir det väl 9 personer då). Incheckning är kl. 15 och utcheckning kl. 11 utom somliga söndagar då det är kl. 13 som gäller.

– Och då kan vi bada också den dagen som vi ska resa vidare för man får komma in till Aquadome då också! säger hon och hoppar upp och ner i soffan.

Jag ber henne sätta sig lite och berätta var de ska äta. Raskt får jag veta att det finns massor med olika restauranger med menyer anpassade för såväl små som stora. Och vill man ta med sig maten till sitt semesterhus finns det tydligen även takeaway.

Vilka öppettider har Lalandia Rödby?

Det är bäst att kolla öppettiderna på Lalandias webbsida, märker vi när vi botaniserar bland de olika datumen och attraktionerna. Tiderna varierar beroende på vilket datum man ska besöka Lalandia samt vilken attraktion man är sugen på. Aquadome verkar dock ha öppet dagligen, såvitt vi kan se. Bokar man i god tid finns stora rabatter att få och stannar man ett lite längre tag kan det löna sig eftersom boendet då också kan bli rabatterat.

– Så roligt det verkar! Jag tror jag hade tyckt det var jätteskoj när jag var liten, säger jag.

– Kom med då, mormor! hojtar hon och packar upp resten av grejorna ur sin enhörningsprydda ryggsäck. Pyjamas, tandborste, en ritbok, och tusen färgpennor flyger över halva golvet innan hon hittar sitt nya munspel och spelar en trudelutt.

– Nja, jag stannar nog hemma den här gången, men hoppas jag får se många fina fotografier och filmer från allt roligt ni ska göra på Lalandia!

Relaterade inlägg