Hur länge gäller teoriprovet?

by William Månsson
Licence

Det är många som drömmer om ett körkort. Det är lätt att förstå varför då ett körkort inger en viss frihet, framförallt då man bor på landsbygden. Men ett körkort ökar också chanserna till jobb och är rentav ett måste för vissa yrkeskategorier. Ett körkort anses vara så pass viktigt att man idag kan få csn-lån för att ta körkort. 

För att kunna beviljas ett körkort måste man göra ett körprov, eller köra upp som man brukar säga. För att kunna göra detta måste man först ha gjort ett teoriprov och blivit godkänd. Men teoriprovet är en färskvara och det får därför inte gå för lång tid mellan uppkörning och teoriprov. Så, hur länge gäller teoriprovet?

Vad krävs för att man ska kunna ta ett körkort?

När man tar ett körkort måste man genomgå en praktisk del med körövningar och en teoretisk del där man bland annat lär sig vilka trafikregler som gäller. Alla typer av körkort kräver att man först får ett körkortstillstånd beviljat av Transportstyrelsen. Har man ett bank-id kan man enkelt och snabbt göra ansökan på deras hemsida. Ansökningsblanketten kan även skickas in med vanlig snigelpost.

Man måste också ha uppnått en viss ålder för att få ta körkort. 18 år gäller för körkort B och BE. För tung MC måste man vara 24 år för att få ta körkort. 

När när får man köra upp – hur länge är teoriprovet giltigt?

För att slutligen få köra upp och kunna beviljas ett B, BE, C eller MC-körkort måste man först ha blivit godkänd på teoriprovet. Men det gäller att ha koll på hur länge teoriprovet är giltigt så att man hinner köra upp innan det går ut. Annars måste man göra om det. Detta är vad som gäller för de olika körkortskategorierna: 

  • Hur länge gäller teoriprovet för B körkort?

Svar: Körkort B krävs om man vill köra vanlig personbil. Teoriprovet B är just nu förlängt och giltigt i sex månader. I vanliga fall är giltighetstiden fyra månader.

  • Hur länge gäller teoriprovet för MC?

Ett teoriprov för motorcykel är giltigt i ett år.

  • Hur länge gäller teoriprovet för BE?

Svar: Vill man kunna köra ett tungt släp måste man ha körkort BE. Teoriprovet för BE är giltigt i ett år. 

Relaterade inlägg