Therese Strömberg – tjejen som bryter mansdominansen

by William Månsson
NEWSS

Therese Strömberg är tjejen som brutit sig in bland alla manliga fotbollskommentatorer. Med en kvick tunga och pålästa kommentarer har hon snabbt blivit en av de mest uppskattade fotbollsexperterna bland de svenska tv-sofforna. Men tvärtemot vad många tror så stämmer Therese Strömberg plus Glenn Strömberg inte. Therese är inte Glenns dotter­ – även om de delar passionen för Italien.

Snabbfakta om Therese Strömberg

VemTherese Strömberg, journalist och fotbollskommentator
VarförEn av få kvinnor bland alla manliga fotbollsexperter
ÅlderFödd 1993
PojkvänDiljen Otlu

Therese Strömberg på Expressen

Therese Strömberg är idag sportreporter på Expressen, och följer de stora fotbollsmatcherna, många gånger på plats på arenan. Therese bevakar såväl internationell som svensk fotboll. Hon bidrar också med sina kunskaper i till exempel Sport Blogg på nätet.

Redan från början hade Therese siktet inställt på fotboll. Även om hon läste till journalist, så var hon redan från dag ett klar över att det var fotboll hon ville skriva om och kommentera. I grunden har hon en journalistutbildning från Bona folkhögskola i Motala.

Att hon valde just Motala berodde på att linjen var tvåårig. Pluggåren var hon inte särskilt intresserad av, hon ville skriva om och kommentera fotboll så fort det bara gick!

Therese Strömberg­ i Ensam mamma söker?

Tvärtemot vad många tror, så är Therese Strömberg inte dotter till den gamle svenske landslagsspelaren Glenn Strömberg, som numera bor i Bergamo. Therese och Glenn har dock passionen för Italien gemensamt, både vad gäller fotboll och mat. Favoritlag delar de däremot inte. Glenn Strömberg är sitt Atalanta trogen, medan Therese håller på Milan. Det har hon förresten gjort sedan hon var sex år gammal och speciellt var det den gamle måltjuven Filippo Insaghi som stod i fokus.

Ett annat envist rykte som blivit svårt att bli av med är att hon deltagit i tv-programmet Ensam mamma söker. Inte heller det stämmer, hon delar dock namn med en av deltagarna från 2011 års upplaga. Då var Therese Strömberg bara 18 år.

Påhopp på Flashback

På Wikipedia finns än så länge ingen sida om Therese Strömbergs skapad, men nätet är ändå fullt av åsikter om henne. 

På Flashback har Therese Strömberg en egen tråd, där det i sann flashback-anda skvallras om saker som:

  • Att hon pratar för fort
  • Att hon är för stel
  • Utseende rent allmänt
  • Att hon skulle vara gravid
  • Eventuella plastikoperationer hon påstås ha genomgått
  • Att hon inte gör några spelanalyser själv.

Kommentarerna får nog ofta ses som allt annat än sakliga och objektiva. Man kan inte undgå att fundera över om Therese Strömberg blir extra påhoppad eftersom hon klivit in i en värld så dominerad av män. Känns det hotande med en tjej som är kunnig och påläst om herrfotbollen?

Therese Strömberg kritiserar män och fotboll

Trots att Therese jobbar i en värld full av män och oftast kommenterar mäns insatser på fotbollsplanen så tvekar hon inte att gå in i debatten kring mäns våld och övergrepp mot kvinnor, och då framförallt kända mäns agerande.

Therese har gjort flera uppmärksammade ledare på Expressens sportsidor där hon kritiserat den mansdominerade fotbollsvärlden och dess oförmåga att agera mot de män inom idrotten som gång efter annan kommit undan med våld och sexuella ofredanden mot kvinnor. Här visar Therese Strömberg verkligen upp sina journalistiska talanger och ifrågasätter med vass penna allt från storstjärnorna till de mäktiga organisationerna UEFA och FIFA.

Therese Strömberg på Viasat

Som vi tidigare nämnt är Therese populär, både i Expressens egna kanaler men även då hon tillsammans med namnkunniga kollegor som Daniel Nannskog och Andre Pops kommenterat i tv-rutan. Therese har gjort många sändningar för bland annat Viasat.
Sommaren 2021 gick en av hennes drömmar i uppfyllelse, när hon fick möjligheten att kommentera EM i SVT studion. Det är kanske ingen alltför okvalificerad gissning att Italien- och Milantokiga Therese Strömberg jublade lite extra mycket när Italiens landslag och stolthet Gli Azzuri till sist stod som segrare för hela turneringen och fick lyfta EM-bucklan mot skyn på Wembley!

Relaterade inlägg